Spotify tarkvara- ja ärindusmudel

Spotify on maailmas üks enamkasutatud platvorme muusika kuulamiseks, mida kasutab umbes 286,000,000 inimest üle maailma. Üks nende edu põhjustest on nende lähenemine tööle ja kuidas on see organiseeritud. Nad on läinud seda teed, et kasutavadki väledat mudelit, mis on inimestele suunatud ühenduste loomiseks ja aitab kaasa inovaatilisusele. Spotify on nimetanud seda Spotify mudeliks ja tutvustasid seda maailmal aastal 2012, kuid see liigitukski väleda mudeli alla.

Räägin natuke, kuidas on tekitatud struktuurid organisatsiooni siseselt, et hõlpsustada tööd. Nimelt on jagatud inimesed erinevatesse gruppidesse millel oma nimetus ja suurus ja lõpuks ühinduvad millegi suuremaga. Esimeseks on näiteks salk, mis koosneb umbes 6-12 inimesest, kellel on siis antud kindel sihtmärk mille poole liikuda koos mõne juhiga. Sellele saab lisada, siis Hõimude hulka, kus on juba mitu salka koos ja võib ulatuda 40- 150 inimeseni. Lisaks on grupid, kus kuuluvad samade oskustega inimesed ja ka eraldi tehtud grupp, kus on samade huvidega inimesed. Tähtsamaks peaks välja tuua ka veel sellise kolmik tiimi, kus on siis kokku toodud hõimu juht tootmis juht ja disaini juht, mis on vajalik, et hoida tihedaid suhteid millegi arendamisel.

Antud mudeli plussid on vähesem formaalne protsess, mis võimaldab olla paindlikum ja mitte sundida kedagi kasutama asju, millega ei tunne end mugavalt.
Rohkem iseseisvat toimetamist ja otsustusvõimet gruppidele.

Miinusteks võib tuua, et seda pole lihtne kasutada igas süsteemis, palju sõltub siiski antud firmast või organisatsioonist endast. Kui inimesed pole harjund sellise vabadusega ja asjad jõuavad valedesse kohtadesse, siis süsteem ei toimi

Kokkuvõtteks arvan, et selline süsteem võib olla väga hea, kui on motiveeritud meeskond ja inimestele meeldib, mis nad teevad, vabadusega on omad riskid. Samas vahel tuleb ka riskida ja nagu ma aru sain, siis mõnel on läinud paremini kui Spotifyl ja mõnel ka kehvemini. Palju olenebki kultuurist.

Allikas: https://www.atlassian.com/agile/agile-at-scale/spotify https://www.atlassian.com/agile/agile-at-scale/spotify

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started